Gå til hovedinnhold

DNA med seigmenn og salte sild

Elevøvelse nr. 5,
Noah Skullestad, 3MKB
Åssiden VGS


Bakgrunnsteori

Arvestoffet, genomet, eller DNAet, er i alle kroppens celler. Hver menneskecelle inneholder 46 DNA-tråder, og når disse kveiles opp på protein, kaller vi de kromosomer. Disse kromosomene danner 23 ulike kromosompar. DNA-et inneholder gener, eller oppskrifter. Disse genene bestemmer hvordan ulike organismer (og mennesker) ser ut, fungerer og bygges opp. Mennesker har omtrent 22 000 gener.

Alle genene i et DNA er ikke aktive i hver eneste celle, og når de ulike genene ikke er i bruk, blir de dekket av proteiner. Noen gener brukes bare én gang, for eksempel i fosterstadiet, mens andre slås av og på, som de genene som inneholder oppskrifter på ulike hormoner eller proteiner. 

DNA-molekylene ser ut som en stige som går rundt i spiral. Trådene, eller "beina" består av fosfat og sukker, som nitrogenbasene, eller "trinnene" fester seg på. De fire ulike nitrogenbasene er adenin, tymin, guanin og cytosin. Disse bindes sammen to og to i en hydrogenbinding: A bindes med T, og C bindes med G. Hvilke rekkefølge nitrogenbasene er i, forteller hvilke aminosyrer som skal inkluderes i et protein. Nitrogenbasene leses tre og tre. Dette kalles kodon, og koder bestemte aminosyrer.

Hvis kroppen trenger å lage et protein, må DNAet kopieres. Originalen blir inne i cellekjernen, mens kopien av DNA-et sendes ut til ribosomene, slik at proteinet kan lages. Slik kan DNAet kopieres flere ganger.

Kopien består av en enkel tråd. Denne kalles mRNA, for messenger-RNA. Dette er en kopi av den éne siden av DNAet. Det består altså kun av én tråd, og har også basen urasil i stedet for tymin. Tymin forlater aldri cellekjernen.

Prosessen der DNAet kopieres og mRNA dannes, kalles transkripsjon. Det skjer ved at DNAet åpner seg, slik at baseparene separeres. Enzymet RNA-polymerase glir da inn mellom parene, og danner en tråd i tillegg til å kopiere en av sidene. Tyminbasene vil da bli erstattet av urasil. Deretter går det ferdige mRNAet ut av cellekjernen, slik at ribosomene kan lage proteiner.

Grunnen til at mRNAet bare trenger å kopiere én av parsidene i DNAet, er at alle nitrogenbasene har en fast partner.

Utstyr

  • Salte sild (U)
  • Grønne seigmenn (G)
  • Oransje seigmenn (C)
  • Gule seigmenn (A)
  • Røde seigmenn (T)
  • Tannpirkere
  • Kodontabell:

Bokstav
Kodon
Bokstav
Kodon
Bokstav
Kodon
Bokstav
Kodon
A
AAA
G
AUU
L
AAG
S
CCC
B
UUU
H
GGC
M
AAC
T
CUU
D
GGG
I
GCC
N
ACC
U
CCU
E
AUG
J
GGA
O
GGU
Ø
ACG
F
AAU
K
AGG
R
GUU
Å
AGU

Fremgangsmåte

Vi skal lage denne DNA-tråden: TAATACTGGTACCAA. For å beregne hvor mange seigmenn av hver farge og hvor mange salte sild vi trenger, bruker vi først kodontabellen og sammenligner den med tråden vi skal lage, slik at vi kan danne alle kodonparene. Så lager vi parene med seigmenn og salte sild, og binder de sammen med tannpirkere.

Resultater


TAA blir til AUU, som har bokstaven G.
TAC blir til AUG, som har bokstaven E.
TGG blir til ACC, som har bokstaven N.
TAC blir til AUG, som har bokstaven E.
CAA blir GUU, som har bokstaven R. 
 




Ferdig modell av DNAet. Hydrogenbindingene mellom nitrogenbasene er ikke med.





Konklusjon

Vi har lært mye om DNA-struktur i dette forsøket. Ordet vi kan lage ved hjelp av kodontabellen, blir gener.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Bestemmelse av blodtype med

Elevøvelse nr. 7, Noah Skullestad, 3MKB Åssiden VGS Hensikt Med dette forsøket skal vi forstå bedre hvordan bestemmelse av blod fungerer, og lære hvilke blodtyper som kan overføres til hvilke.  Bakgrunnsteori I blodet vårt er det tre alleler, eller genvarianter, som bestemmer hvilken blodtype vi har. Dette er A, B og 0. Hver blodtype kjennetegnes med at de har en unik egenskap, eller et antigen, som synes i overflaten av de røde blodcellene. Blodtype A har antigen A og blodtype B har antigen B, mens blodtype 0 ikke har noen av de, og AB har begge. Plasmaen inneholder et antistoff, og hvilket antistoff det er avhenger av hvilket antigen man har. Dersom man har antigen A, har man antistoff B, og dersom man har antigen B, har man antistoff A. De med antigen 0 har både antistoff A og B i plasmaen, mens de med antigen AB ikke har noe antistoff i plasmaen.  Det er disse antistoffene som gjør at ikke alle kan få og gi blod til alle blodtyper. Dersom man får overført blod

Enkle redoksreaksjoner

Elevøvelse nr. 3, Noah Skullestad, 3MKB Åssiden VGS Hypotese Zn vil reagere med Cu 2+ , men Cu vil ikke reagere med Zn 2+ . Cu vil reagere med 2Ag 2+ . Utstyr Her ser vi utstyret til del 1 av forsøket: Sinksulfatløsning, kobbersulfat (tilsettes vann), sink og kobber. Sølvnitratet må løses ut med vann, slik som kobbersulfatet. 3 små begerglass Sinksulfatløsning (ZnSO 4 ) Kobbersulfatløsning  (CuSO 4 ) Sølvnitrat  (AgNO 3 ) Sink  (Zn (s) ) Kobber  (Cu (s) ) Vernebriller OBS! Sinksulfat setter sorte flekker på klær og hud. Fremgangsmåte Del 1 Finn frem to av begerglassene. Hell sinksulfatløsning i det ene, og kobbersulfatløsning i den andre. Putt en kobberbit/tråd i sinksulfatløsningen, og en sinkbit/tråd i kobbersulfatløsningen. Observer hva som skjer. Del 2 Hell sølvnitratløsning i det siste glasset. Putt en kobbertråd i løsningen. Observer hva som skjer. Bakgrunnsteori Når elektroner blir overført mellom metaller, kaller vi

Spektre

Elevøvelse nr. 8 Noah Skullestad, 3MKB Åssiden VGS Bakgrunnsteori Det vi kjenner best som regnbuen, er egentlig et spekter. Det oppstår når sollyset blir brutt gjennom regndråpene, slik at bølgelengdene blir skilt fra hverandre. Et spektroskop bøyer lyset slik det blir brutt i regndråpene, og bølgelendgene skilles slik at vi ser hvilke bølgelenger lyskilden sender.  Når vi ser gjennom et spektroskop, kan vi se tre typer spektre; et sammenhengende spekter, emisjonsspekter eller absorpsjonsspekter. Vi ser et sammenhengende spekter når vi ser på faste stoffer, som sot, og inneholder alle bølgelengdene. Dersom vi ser på en lysende gass gjennom spekteret, ser vi bare noen bølgelengder. Vi ser noen linjer av farge som kalles spektrallinjer, mens resten er svart. Hvilke farger man ser, avhenger av gassen. Det er det som er et emisjonsspekter.  Dersom vi ser på sola gjennom en eller flere gasser, som atmosfæren, ser vi et sammenhengende spekter med noen svarte linjer. Det